House with 11 views
Op één van de vijf kunstmatig aangelegde eilanden aan de rand van de nieuwe wijk Noorderplassen West staat ‘House with 11 Views’. De locatie van het huis bevindt zich op de grens tussen twee gebieden: de suburbane uitbreidingen van Almere Stad en het natuurgebied de Noorderplassen. Hoewel de grens tussen het natuurlijke en stedelijke hier duidelijk voelbaar is zijn beide gebieden onderdeel van hetzelfde polderlandschap. Een landschap dat haar oorsprong vond op de ontwerptafel, gecreëerd vanuit het niets.
In deze context is het huis vormgegeven als een abstracte witte doos dat als een object op het eiland staat. Er is niet gezocht naar
een suggestie van geschiedenis door middel van historiserende architectuur, maar de oplossing is gezocht in een abstractere, conceptuele benadering. Enerzijds bood deze benadering de vrijheid om het experiment op te zoeken en -voor de woningbouwonconventionele constructieprincipes en materialen toe te passen. Anderzijds biedt deze benadering ruimte aan de omgeving om een eigen identiteit te ontwikkelen.
White box
De opdrachtgever vroeg om een huis met een industriële, loftachtige uitstraling met een maximaal vloeroppervlak tegen een lage bouwprijs en met een korte bouwtijd ter beschikking. Om veel volume te kunnen realiseren tegen lage bouwkosten is gekozen voor een onconventionele bouwmethode: Het onstructieprincipe is afkomstig uit de bedrijfshallenbouw, waarbij een stalen skelet wordt bekleed met sandwichelementen van stalen golfplaten en geëxtrudeerde PUisolatie. Dit heeft geresulteerd in de rauwe en industriële afwerking in het ontwerp. De vier verdiepingen in de woning hebben elk een eigen karakter en functie. De begane grond is ontworpen als een boothuis en garage met directe toegang tot een steiger aan het water. De eerste verdieping heeft aan twee zijden grote ramen en verbindt de voor- en achterzijde van het huis in een open leeftruimte. Op de tweede verdieping bevinden zich de privé slaapkamers en op de bovenste verdieping bevindt zich een multifunctionele ruimte: het penthouse.
Framing the Landscape
Het indrukwekkende uitzicht over de Noorderplassen en het IJsselmeer heeft geïnspireerd tot het maken van ramen die verschillende uitzichten op het landschap inkaderen. In de zoektocht naar de juiste verhoudingen van de raamopeningen is gebruik gemaakt van elf landschapsschilderijen waarvan de afmetingen en compositie als voorbeeld dienden. Elk raam is zo geplaatst dat -gezien vanuit een vooraf gekozen punt in de ruimte, bijvoorbeeld vanuit bad
of zittend op de bedrand - de werkelijke horizon samenvalt met die van het schilderij. Door het benadrukken van de gelijkenis tussen de landschapsschilderijen en het uitzicht op de Noorderplassen, is geprobeerd specifieke kwaliteiten zoals het Hollandse licht en de uitgestrektheid van het polderlandschap te benadrukken.
Elk raam heeft een uniek rolgordijn dat bedrukt is met een op de schilderijen geïnspireerde print: Door stukjes hollandse hemel uit de schilderijen te sampelen en met een dominante kleur uit het schilderij te combineren ontstaat een bijzonder sfeervol en warm beeld als de gordijnen gesloten zijn. Doordat de staalconstructie aan de binnenzijde met extra isolatie en gipsplaten is afgewerkt ontstaan diepe vensterbanken en witte muurvlakken die als ‘passepartouts’
werken. Daarnaast geeft deze extra isolatie het project een passiefhuis isolatiewaarde en door de toepassing van zonnepanelen en stadsverwarming beantwoordt het huis ruimschoots aan de huidige norm op energie gebied.
Oplevering | 2015 |
Projectteam | Marc Koehler, Thomas Wellink, Carlos Moreira, Maarten Verhelst, Robbert Verheij |
Bouwkunding aannemer | Reytec Innovations |